nauka.offnews.bgснимка: Matthew DaveyНова екосистема се появи на Антарктическия полуостров. Водорасли цъфтят

...
nauka.offnews.bgснимка: Matthew DaveyНова екосистема се появи на Антарктическия полуостров. Водорасли цъфтят
Коментари Харесай

Нова екосистема в Антарктида: Водорасли върху снега

nauka.offnews.bg

фотография: Matthew Davey

Нова екосистема се появи на Антарктическия полуостров. Водорасли цъфтят на повърхността на топящия се сняг, обагряйки леда в зелено и евентуално създавайки хранителен източник за други типове организми.

Част от Антарктида към този момент е зелена. Тъй като континентът се затопля, все по-големи области от него може да станат зелени, само че не е ясно какво ще значи това за климата.

Британският екип, който стои зад изследването, счита, че този „ разцвет “ ще разшири асортимента си в бъдеще, тъй като световното стопляне основава от ден на ден положителни условия, нужни за тяхното развиване. В някои региони едноклетъчните форми на живот са толкоз гъсто „ заселени ”, че трансформират белия сняг в яркозелен и даже могат да се видят от космоса.

В продължение на шест години биолозите мерят зелените снежни водорасли, като употребяват сателитни данни и наземни наблюдения. Резултатът от тяхната работа е първата огромна карта на водораслите на полуострова, която ще бъде употребена като съществена линия за оценка на скоростта, с която белият континент става зелен.

Учените към този момент видяха, че водораслите са образували тесни връзки с мънички гъбични спори и бактерии.

„ Това е същинска общественост. Това евентуално би могло да докара до образуването на нови местообитания и до началото на нова екосистема “, споделя съавторът Матю Дейви (Matthew Davey) от Университета Кеймбридж.

Работата разказва 1679 обособени цъфтящи снежни водорасли, които покриват повърхност от 1,9 квадратни километра в разгара на лятото, когато цъфтежите са най-големи. Почти две трети от растенията са открити на дребни ниско ситуирани острови към северната част на полуострова. В по-студените региони е имало по-малко снежни водорасли.

Два фактора като че ли определят къде са цъфтежите: температурата би трябвало да е задоволително висока, с цел да може снегът да стане киша и би трябвало да има източник на хранителни субстанции - най-много пингвиново гуано.

Не е ясно какво би означавала появата на повече водорасли за климата. Екипът пресмята, че цъфтежът на водораслите гълтам 479 тона въглероден диоксид от въздуха всяка година. „ Количеството въглерод, което има там, е относително малко “, изяснява Дейви. Но може да се усили, в случай че цъфтежът се популяризира по-широко.

Макар че водораслите могат да отстранят малко въглероден диоксид от въздуха, те също по този начин потъмняват белия сняг, причинявайки поглъщането на повече от слънчевата топлота. Авторите споделят, че към момента не е допустимо да се изчислят чистите резултати от тези въздействия.

Преди това учените следят нарастване на зелените лишеи и мъхове, само че те порастват доста по-бавно спрямо водораслите. В бъдеще откривателите ще мерят и алените и оранжевите водорасли и ще изчислят по какъв начин съществуването на такива цветни форми може да повлияе на отразяващото топлината албедо на снега.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да я възстановите от
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР